X
GO

De SVS Tobiasstroom vindt het sociale element in het onderwijs zeer belangrijk. Wij zien de klassen als sociale oefenplaatsen, waarin leerlingen inlevingsvermogen, gemeenschapszin en verantwoordelijkheids- gevoel kunnen ervaren en oefenen.

Omdat er geen sprake is van vroegtijdige specialisatie, blijven leerlingen met heel verschillende kwaliteiten en vaardigheden waar mogelijk bij elkaar in de klas zitten. Dit versterkt de sociale vorming.

 

Voor zowel de sociale vorming als voor ons onderwijs in het algemeen is de volgende uitspraak nog steeds van toepassing:

 

Men dient niet te vragen: “Wat moet de mens weten en kennen voor de bestaande sociale orde?” maar: “Wat is in de mens in aanleg aanwezig en wat kan in hem ontwikkeld worden?” Dan zal het mogelijk zijn aan de sociale orde steeds nieuwe krachten toe te voegen uit de opgroeiende generatie. Dan zal altijd datgene in die orde leven wat de tot haar toetredende volledige mensen ervan maken; daarentegen zal niet van de opgroeiende generatie gemaakt worden wat de bestaande sociale organisatie ervan wil maken.”

Rudolf Steiner.